És akkor nézzük meg egy kicsit a jogi dolgokat. Igyekszem rövidre fogni, mert sokan nem szeretik a száraz megfogalmazást.
(ez pedig sajnos nem lehet csak pontosan fogalmazva leírni.)

Amit már az elején könnyen lehet ellenőrizni, hogy van-e valamilyen hivatalos formája a kiválasztott szolgáltató működésének. (egyénivállalkozó, bt. kft.) Ha ez rendben van, van-e olyan tevékenységi kör bejegyezve a vállalkozásában, ami alapján megfelelő számlát tud kiállítani. Ha ez is rendben van, akkor jön a jogdíj kérdése. Ennek a fontosságáról sokan azt gondolják, - óh hát egy zártkörű esküvőt nem fog egyik állami szerv sem ellenőrizni. -Saját tapasztalatomból mondhatom, a NAV nem nézi, hogy milyen rendezvény van, ők ha utasításba kapják mennek, és ellenőriznek.
(a következő infók a MAHASZ oldaláról ollózva)

A MAHASZ kizárólag a közös jogkezelés hatálya alá eső felhasználási formák esetében jár el a hangfelvétel-előállítók megbízásából. Egyedi felhasználások (válogatáslemez készítése, egyedi internetes [ún. "on demand"] letöltések, stb.) esetén külön-külön az egyes hangfelvételek előállítóinak engedélye szükséges.

A közös jogkezelés hatálya alá eső felhasználási formák közé tartozik a Dj is.

Dj-k által fizetendő jogdíjak: A felhasználó az alábbi típusú jogosítások közül választhat:

Átalánydíjas jogosítás: Amennyiben a felhasználó önálló zenei műsort szolgáltató lemezlovas, úgy a felhasználáshoz adott engedély alapján, a jogdíj megfizetése mellett korlátlan mennyiségű hangfelvételt jogosult többszörözni.
Átalánydíjas jogosítás összege: 111 416 Ft + áfa / év (bruttó 141 498 Ft)

Alkalmankénti jogosítás: Az önálló zenei műsort szolgáltató lemezlovas ezen jogdíj megfizetése mellett egy adott, előre bejelentett alkalomra és pontosan megjelölt helyszín(ek)re jogosíttathatja a többszörözött hangfelvételeket.
Alkalmankénti jogosítás összege: 9 598 Ft + áfa / helyszín / nap (bruttó 12 189 Ft)

Példányonkénti jogosítás: Amennyiben a felhasználó önálló zenei műsort szolgáltató lemezlovas, köteles minden egyes másolat elkészítését megelőzően írásban, elektronikus formában Excel formátumban, külön oszlopokban közölni a közös jogkezelő szervezettel az írható CD-re többszörözni kívánt hangfelvételek listáját, megjelölve az előadóművészt, a hangfelvétel címét és kiadóját. Egy adathordozóra legfeljebb 90 perc lejátszási idejű hangfelvétel másolható.
Példányonkénti jogosítás összege: Minden másolt hangfelvételeket tartalmazó írott CD után 2 217 Ft + áfa (bruttó 2 816 Ft)

Azt, hogy a kiválasztott Dj fizet-e a fentiek közül valamilyen formában jogdíjat, azt részint ő maga tudja igazolni részetekre, részint pedig a
http://legalisdj.hu/ oldalon tudjátok ellenőrizni.